The Blog

Danas pripremamo?
Za današnji ručak predlažemo vam domaće klepe sa Vimar mljevenim mesom! 🥰


🔹Sastojci:

Tijesto:
1 kg brašna
1 jaje
malo soli
malo ulja
Nadjev:
200 g Vimar mljevenog mesa
1 glavica crvenog luka
malo soli i bibera
Preliv:
500 ml kiselog mlijeka
3-4 česna bijelog luka

🔸Priprema:

  1. Zamijesite kilo brašna s mlakom vodom i malo soli te dodate toj masi jedno jaje, i jednu supenu kašiku ulja, od čega napravite glatku masu. Od tijesta napravite dvije lopte, premažete ih uljem i prekrijete celofanom, i ostavite u frižideru da odstoje tridesetak minuta.
  2. Dok tijesto stoji, u zdjelu pomiješajte Vimar mljeveno meso te jednu glavicu dobro isjeckanog luka, so i biber.
  3. Na pobrašnjenu površinu razvucite tijeto do debljine 5mm i isijecite tako da dobijete kockice, na koje cete stavljati meso, te presavijati dijagonalno i pritiskom prstima zatvoriti trokutiće.
    U veću šerpu zagrijte vodu koju ste posolili i dodali u nju malo ulja i lagano prebacujte klepe u vodu, ali ne sve odjednom da se ne bi zalijepile jedna za drugu. Kada isplivaju na površinu, to je znak da su skuhane.
  4. Kad se skuhaju vadite ih u tepsiju šupljom kašikom. Kada su sve skuhane, u tepsiju dodajte malo vode u kojoj su se klepe kuhale i promiješajte – ovo će spriječiti da se zalijepe za tepsiju, jer je voda masna.
  5. Stavite u rernu na laganu vatru. U manjoj šerpi rastopite puter koliko mislite da je dovoljno da se sve klepe prekriju. Kad je puter rastopljen, sklonite ga sa vatre, i dodajte mu aleve paprike te prelijte klepe i dobro ih promiješajte. Ostavite u rerni da se malo zapeku, ali pazite da se ne presuše.
    Kad su pečene, prelijte smjesom od jogurta i bijelog luka.
    Prijatno! 🍽
bs_BABosnian
en_GBEnglish bs_BABosnian