The Blog

Danas pripremamo?
Za današnji ručak predlažemo vam Sarmu sa Vimar mljevenim mesom! 🥰

🔹Sastojci:
1 velika glavica kupusa (1,5 -2 kg)
1 kg Vimar mljevenog mesa
150 gr riže
2 glavice luka
1 jaje
list peršina
25 gr soli
1 kašika vegete
1 kašika bibera ili više po ukusu
Vimar suho meso dodati po želji.

Umak:
0,5 l paradajz sos-a
2-3 kašike brašna
3-4 kašike ulja ili masti
1-2 čehne bijelog luka
šećer
bosiljak, majčina dušica
crvena paprika
vegeta pikant ili malo čilija.

🔸Priprema:
Sarma

  1. Prodinstajte sitno sjeckani luk, zatim dodajte rižu i kratko dinstajte, dodajte Vimar mljeveno meso, promješajte i čim promjeni boju maknite s vatre neka se rashladi
  2. Pomješajete meso, luk, rižu, jaje, list peršina, začine, pustite da malo odstoji, pa ponovo promješajte
  3. Odvojite listove kupusa i odrežite zadebljanja, po potrebi isperite pod hladnom vodom. Uvijajte sarme veličine po ukusu, sarme slažite u krug i između suho meso i sl…
  4. Dodajte lovorov list i biber u zrnu, prelijte umakom (ili samo vodom ), kuhajte cca 2 h, dolijte vode po potrebi

Umak:

  1. Na maslacu kratko popržite brašno, isjeckani bijeli luk, dodajte malo crvene paprike
  2. Dolijte vode cca 1, 5 l, miješajući, kada provri prelijte preko sarme.

Prijatno!🍽

bs_BABosnian
en_GBEnglish bs_BABosnian