The Blog

Danas spremamo?
Za današnji ručak predlažemo vam špagete sa okruglicama od Vimar mljevenog mesa.

Sastojci za pripremu:


ZA OKRUGLICE:

400 g Vimar mljevenog mesa

1 luk (nasjeckan)

50 g krušnih mrvica

25 g ribanog parmezana 

Sol I biber

Peršin

1 jaje

Maslinovo ulje

ZA UMAK:

Maslinovo ulje

1 luk

1-2 kašike smeđeg šećera

2 konzerve pelata

OSTALO:

500 g špageta (ili tjestenine po izboru)

Parmesan i svježi peržin za posipanje

Priprema:

  1. U mljeveno meso zamiješajte sjeckani luk, krušne mrvice, parmezan i sjeckani peršin. Dodajte cijelo jaje i začinite solju i biberom. Smjesu miješajte rukama dok se sastojci ne povežu.
  2. Vlažnim rukama oblikujte manje mesne okruglice, posložite ih na tanjur i ostavite pola sata na hladnom. Nakon toga ih pecite na nauljenoj tavi dok ne posmeđe.
  3. Zagrijte dublju tavu te na ulju prepržite luk dok ne postane lagano zlatne boje. Kuhajte dok se tekućina ne reducira na pola, a potom umiješajte pelate, malo vode i šećer. Začinite solju i biberom. Kuhajte oko 15 minuta dok paradajz ne omekša.
  4. U umak dodajte pečene mesne okruglice te kuhajte sve zajedno još 10 – 15 minuta.
  5. S mesnim okruglicama u umaku od paradajza se slažu špageti posuti parmezanom i sjeckanim peršinom.

Prijtno!

bs_BABosnian
en_GBEnglish bs_BABosnian